Публикуването в този блог е достърно за всички, които има какво да споделят

За да побликуваш в този блог изпрати еднократен имейл на stanislavvladimirov1963@abv.bg като заявиш желанието си да публикуваш.
Добрият тон изисква публикациите да бъдат по темата на блога.

ЗАПОВЯДАЙ! СТАНИ АВТОР!

КОНСТИТУЦИЯ

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.
(5) Работниците и служителите имат право на здравословни и безопасни условия на труд, на минимално трудово възнаграждение и на заплащане, съответстващо на извършената работа, както и на почивка и отпуск, при условия и по ред, определени със закон.

ЕВРОПЕЙСКА ХАРТА

ЕВРОПЕЙСКА ХАРТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Член 31

Справедливи и равни условия на труд

1. Всеки работник има право на условия на труд, които опазват неговото здраве и сигурност и зачитат достойнството му.

КТ

КОДЕКС НА ТРУДА
Чл. 126.
(Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При изпълнение на работата, за която се е уговорил, работникът или служителят е длъжен:
6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) да спазва правилата за здравословни и безопасни условия на труд;
Чл. 127.
(1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 127, доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работодателят е длъжен да осигури на работника или служителя нормални условия за изпълнение на работата по трудовото правоотношение, за която се е уговорил, като му осигури:
3. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) здравословни и безопасни условия за труд;

ЗЗБУТ

ЗАКОН ЗА ЗДРАВОСЛОВНИТЕ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД
Чл. 4.
(Изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) (1) Работодателят е длъжен да осигурява здравословни и безопасни условия на труд на работещите, като прилага необходимите мерки, включително:

1. превенция на професионалните рискове;

2. предоставяне на информация и обучение;

3. осигуряване на необходимата организация и средства.

(2) Работодателят съобразява мерките по ал. 1 с променящите се обстоятелства с цел подобряване на съществуващото положение.

(3) Работодателят прилага мерките по ал. 1, като осигурява основните принципи на превенция:

1. избягване на рисковете;

2. оценка на рисковете, които не могат да бъдат избегнати;

3. ограничаване на рисковете при източника на възникването им;

4. приспособяване на работата към работещия, особено по отношение на проектирането на работните места, избора на работното оборудване, на работните и производствените методи, с цел облекчаване или премахване на монотонната работа, работата с наложен ритъм, както и за намаляване на въздействието им върху здравето на работещия;

5. привеждане в съответствие с техническия прогрес;

6. замяна на опасното с безопасно или по-малко опасно;

7. обозначаване на съществуващи опасности и източници на вредни за здравето и безопасността фактори;

8. прилагане на последователна цялостна политика за превенция, обхващаща технологията, организацията на работа, условията на труд, социалните взаимоотношения и въздействието на елементите на работната среда и трудовия процес;

9. използване на колективните средства за защита с предимство пред личните предпазни средства;

10. даване на съответни инструкции на работещите.

Чл. 14. (1) (Доп. - ДВ, бр. 76 от 2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) Юридическите и физическите лица, които самостоятелно наемат работещи, юридическите и физическите лица, които ползват работещи, предоставени им от предприятие, което осигурява временна заетост, както и лицата, които за своя сметка работят сами или в съдружие с други, са длъжни да осигурят здравословни и безопасни условия на труд във всички случаи, свързани с работата, както на работещите, така и на всички останали лица, които по друг повод се намират във или в близост до работните помещения, площадки или места.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) Лицата по ал. 1 носят отговорност за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд независимо от задълженията на работещите по този закон, както и от това дали тази дейност се осъществява от техни органи или е възложена на други компетентни служби или лица.

(3) Задълженията по ал. 1 важат и при организирането и провеждането на обучение във всички видове учебни заведения, организации и звена за повишаване на професионалната квалификация.

Чл. 33. Всеки работещ е длъжен да се грижи за здравето и безопасността си, както и за здравето и безопасността и на другите лица, пряко засегнати от неговата дейност, в съответствие с квалификацията му и дадените от работодателя инструкции.
Чл. 34. (1) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) Работещите в съответствие със своята квалификация и дадените им инструкции са длъжни:

1. да използват правилно машините, апаратите, инструментите, опасните вещества и материали, транспортните средства и другото работно оборудване;

2. (доп. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) да използват правилно дадените им лични предпазни средства и специално работно облекло и след употреба да ги връщат на съответното място за съхранение;

3. (изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) да използват правилно и по предназначение и да не отстраняват, прекъсват, изключват или променят самоволно средствата за колективна защита и предпазните устройства, с които са оборудвани машините, апаратите, инструментите, предприятието или сградата;

4. да информират незабавно работодателя или съответните длъжностни лица за всяка възникнала обстановка при работа, която може да представлява непосредствена опасност за тяхното здраве и за всички неизправности в средствата за колективна защита;

5. (изм. и доп. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) да съдействат на работодателя, на съответните длъжностни лица и/или на представителите на работещите по безопасност и здраве при работа при изпълнението на мероприятията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и на предписанията, дадени от контролните органи.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) Всеки работещ, който временно отстрани средство за защита или сигнализация при извършване на ремонт, монтаж, профилактика и други, е длъжен да го възстанови незабавно или да предприеме други защитни мерки със същата ефективност.

понеделник, 18 април 2011 г.

ДЛЪЖНОСТНАТА ХАРАКТЕРИСТИКА – ОГЛЕДАЛО НА ПРАВАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА РАБОТНИКА И СЛУЖИТЕЛЯ

Длъжностната характеристика по своята същност е вътрешно фирмен документ за управление на човешките ресурси. Законодателната уредба е посочена в чл.127 от КТ. Работодателите и длъжностните лица, най-вече от малките стопански субекти, трябва да имат в предвид че в различни нормативни документи като Законът за техническите изисквания към продуктите и Наредбите за неговото приложение, основно тези за безопасната експлоатация и техническия надзор на опасни машини и съоръжения, Законът за управление на отпадъците и Наредбите за приложението му, Законът за енергетиката и свързаните с него, Законът за здравословните и безопасни и здравословни условия на труд и свързаните с него подзаконови нормативни документи, регламентиращи минималните изисквания по безопасност и здраве при работа и Правилници по безопасност и здраве при работа, съществуват императивни разпоредби за вписване в длъжностните характеристики на определени изисквания към работниците и служителите, които да бъдат вписани в длъжностните характеристики . С други думи длъжностните характеристики са огледало, в които се оглежда трудовото законодателство с правата и задълженията на двата основни субекта работодателя и работника и служителя. В тях е задължително да бъдат вписани основните изисквания към работника и служителя, неговите права и задължения, както и личностни изисквания свързани с основните му трудови задължения, както и с правата и отговорностите по безопасност и здраве при работа, свързани както със самия индивид, така и с други работници и служители от дадения стопански субект.

За илюстрация ще бъдат посочени длъжностни характеристики на шлосер – монтьор за работник и служител и длъжностна характеристика на Ръководител отдел „Енергомеханичен” – за длъжностно лице което ръководи производствени процеси.

ДЛЪЖНОСТНА ХАРАКТЕРИСТИКА

УТВЪЖДАВАМ:

Име фамилия и подпис на управляващия

НАИМЕНОВАНИЕ НА ДЛЪЖНОСТТА : Шлосер, машини и съоръжения І ст.

КОД ПО НКПД 2011 – 72223011

ОПИСАНИЕ НА ДЛЪЖНОСТТА:

Обобщено описание на работата, която извършва изпълнителя на длъжността: Ремонт на особено сложни и голямогабаритни машини, оборудване и транспортни средства. Възстановяване и замяна на отговорни и с повишена точност детайли, възли, механизми. Отстраняване и дефекти по време на експлоатация на оборудването и при ремонт. Проверка точност и производителност. Изпитване и предаване на отремонтираното оборудване. Проверка за обезопасяване на съоръженията.Ремонт, настройка, проверка и регулиране на сложно оборудване, машини и съоръжения. Сложни, отговорни и точни шлосерски работи по ремонта на оборудването; изпитване, регулиране и предаване на оборудването след ремонт. Изработване на приспособления за демонтаж и монтаж на оборудването. Съставяне на дефектна ведомост за ремонта, използване на транспортните данни, технически справочници и таблици при ремонта. Проверка на точност на механизмите и възлите след ремонт. Извършване на измервания на специални стендове.

Трудови задачи и задължения, характеризиращи съдържанието на длъжността:

· Огъване на обемни детайли от ламарина, с точност 0,2 мм;

· Ремонт на тръбопроводи и монтаж на тръбопроводни връзки;

· Притриване и пасване на шлици, канал, уплътнители, пръстени и клапани;

· Ремонтиране на разглобени и неразглобени съединения;

· Пробиване на отвори на трудно достъпни места;

· Огъване на тръби и изработване на гарнитури;

· Нитоване на стоманени нитове от цветни метали;

· Закаляване и отвръщане на неотговорни детайли;

· Монтаж и демонтаж на лагери и лагерни възли;

· Изпълнение на възложените от прекия ръководител задачи.

ПОДЧИНЕНОСТ, ВРЪЗКИ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ:

Длъжността е подчинена на организатор производство, техник –механик , Ръководител сектор (отдел) ЕМО

Задачите се получават и отчитата на ежедневно и в процеса на изпълнение на работата.

Взаимодейства с останалите работници и служители, които имат отношение към изпълняваните задачи.

ОТГОВОРНОСТИ НА ДЛЪЖНОСТТА:

Материални и финнансови (по опазване активите на фирмата

· Носи отговорност за повереното му имущество-техника и материали.

· Носи отговорност при установени липси на техника и материали, поверени му във връзка с работата.

· Носи отговорност при некачествено извършена работа.

По безопасността на труда:

· Да се грижи за собствената си безопасност

· Да работи само с изправни машини, съоръжения, уреди, апарати,инструменти и при констатиране на неизправност да сигнализира прекия си ръководител и групата по поддръжка машини и съоръжения.

· Да изпълнява работа само, която му е възложена, има правоспособност и е обучен и носи в себе си документа за правоспособност.

· Да изисква да бъде обучен и инструктиран за безопасните методи за работа, която извършва по нареждане на работодателя.

· Да се явява на всички инструктажи и обучения по здравословни и безопасни условия на труд и полага подписа си в инструктажните книги.

· Да използва по предназначение личните предпазни средства и специално работно облекло.

· Да спазва всички инструкции, правилници и наредби по безопасност на труда, касаещи дейността му и с които е запознат.

· Да повишава знанията си по здравословни и безопасни условия на труд и пожарна и аварийна безопасност.

· Да може да борави с наличните противопожарни уреди и съоръжения при необходимост.

· Да е запознат с основните рискове и потенциални опасности произтичащи от работното му място, подходите към него, машините, съоръженията и инструментите с които работи или има достъп до тях.

· Веднага да уведомява преките си ръководители при трудови злополуки с него или с други лица, с които работи.

По опазване здравето и работоспособността на другите

· Да се грижи за здравето и безопасността на лицата, които могат да пострадат от неговите погрешни действия или бездействия.

· Да познава и прилага правилата за оказване на долекарска помощ.

По опазване на фирмената тайна и поверителната информация

Длъжен е да бъде лоялен към Работодателя, като не злоупотребява с неговото доверие и не разпространява поверителни за него сведения, както и да пази доброто име на Работодателя. Длъжен е да не разпространява сведения, факти и информация, определена като фирмена или търговска тайна.

За резултатите от трудовата дейност

Съгласно КТ, КТД и други вътрешнонормативни актове, касаещи организацията и заплащането на работната сила.

УСЛОВИЯ НА ТРУД И ПРОИЗВОДСТВЕНА СРЕДА

Специфични условия на труд – Работи в голямо хале за ремонт на едрогабаритни машини и съоръжения при влошен микроклимат и наднормен шум на работната среда и на открито. Средно тежък физически труд, предимно в стояща работна поза и ръчна работа с тежести. Работи с ръчни шлосерски инструменти, преносими електрически, пневматични и хидравлични инструменти. Извършва ремонти по повдигателни съоръжения и съоръжения под налягане.

Режим на труд и почивка петдневна работна седмица , 8 часов работен ден, подневно изчисляване на работното време или по график – сумарно изчисляване на работното време – тримесечен период на отчитане. Основен годишен отпуск 20 дни. Допълнителен отпуск за работа при специфични условия – 5 дни.

Работно и униформено облекло и ЛПС:

Вид на облеклото

Защитни качества

Защитава от

Срок

/м/

Изисквания


Костюм/грейка/

Студо и водозащитен

Студ, намокряне

36/

24



Полугащеризон с куртка

Противозамърсяващ

Замърс. повърхности

6



Обувки цели

Студозащитни

Студ, намокряне, подхлъзване

24

Маслоустойчиви


Обувки половинки

Прахо и водозащитни

Прах,вода,подхл

ъзване

12

Маслоустойчиви


Шапка

Студозащитна

Студ

60



Каска

Ударозащитна

Удар от падащи предмети

-

До износване



Ботуши

Водозащитни

Намокряне

36



Ръкавици

Защитни

Механични увреждания

-

До износване


СИСТЕМА НА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА:

Повременна според Според вътрешните правилата за работна заплата.

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА

1. Постижения на изпълнителя

Вид и равнище на образованието средно специално, средно, професионална квалификация “шлосер”

Трудов опит средно специално – 6 години

Поведенчески характеристики (комуникативност, умение за работа в екип)

2. Личностни изисквания към изпълнителя (задължителни и препоръчителни)

· Да притежава втора квалификационна група по електробезопасност.

·Да придобие (защити) правоспособност за експлоатационно обслужване и ремонт на повдигателни съоръжения по преценка на ръководителя на звеното, в което е назначен.

· Да придобие (защити) правоспособност за експлоатационно обслужване и ремонт на съдове работещи под налягане по преценка на ръководителя на звеното, в което е назначен.

·Да придобие /защити/ правоспособност за управление на повдигателни съоръжения, командвани от пода.

· Да придобие /защити/ правоспособност за привързване на товари / прикачвач/

3. Основни нормативни актове, които трябва да познава лицето, заемащо длъжността

· Закон за техническите изисквания към продуктите

· Наредба за съществените изисквания и оценяване съответствието на машините

· Технологични карти и инструкции за ремонт на машини, възли и агрегати от производственото оборудване

· Заповеди, временни инструкции и наредби, касаещи изпълнението на служебните му задължения

· Наредба за устройство, безопасна експлоатация и технически надзор на съоръжения, работещи под налягане.

· Наредба за устройство безопасна експлоатация и технически надзор на повдигателни съоръжения

· Наредба за устройство безопасна експлоатация и технически надзор на газови съоръжения и инсталации за втечнени газове.

- по безопасността на труда

· Чл. 126 т. 6; чл.187 т5; Глава Тринадесета; Глава Деветнадесета от Кодекса на труда.

· Закон за здравословните и безопасни условия на труд.

· Наредба РД 07-2 за обучението и инструктажа на работниците и служителите по безопасни условия при работа.

· Наредба за установяване разследване.регистриране и отчитане на трудовите злополуки.

· Наредба № РД-07/8 за знаците и сигналите за безопасност и здраве при работа.

· Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословните и безопасни условия на труд наработните места и при използване на работното оборудване.

· Наредба № 3 на МТСП за осигуряване на здравословните и безопасни условия на труд при механично (студено) обработване на металите.

· Наредба № 2 на МТСП за здравословните и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи - Гл. 2. Раздел 4 , Глава 3 Раздел 4 , Приложения 1 и 5

· Наредба № 8 на МТСП за осигуряване на здравословните и безопасни условия на труд при при работа с въздушни компресори и инсталации.

· Наредба № 12 за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при извършване на товаро – разтоварните работи.

· Наредба № 9 на МТСП за осигуряване на здравословните и безопасни условия на труд при експлоатация и поддържане на водоснабдителни и канализационни системи.

· Правилник за безопасност и здраве при работа по електрообзавеждането с напрежение до 1000V.

· Наредба № 1 – 209 за правилата и нормите за пожарна и авариийна безопасност на обектите в експлоатация.

Получих екземпляр от длъжностната характеристика на дата:.....................................

Име, презиме и фамилия:.......................................................................................................

Подпис:..............................

вторник, 12 април 2011 г.

XIX Световен конгрес за безопасност и здраве при работа

Уважаеми дами и господа,

Уведомяваме Ви, че от 11-15 септември 2011г. в Истанбул, ще се проведе XIX Световен конгрес за безопасност и здраве при работа.

За първи път XIX Световен конгрес за безопасност и здраве при работа е толкова близо до България, за това Ви отправяме официална покана да присъствате на него.

Травел Клуб България съвместно с Националното сдружение за здравословни и безопасни условия на труд организира групово посещение на конгреса.

Тук можете да получите подробна информация за конгреса: www.tcb.bg

За контакти: 052/601 512; 052/ 983 201 - Силвия Петрова

С уважение,