Публикуването в този блог е достърно за всички, които има какво да споделят

За да побликуваш в този блог изпрати еднократен имейл на stanislavvladimirov1963@abv.bg като заявиш желанието си да публикуваш.
Добрият тон изисква публикациите да бъдат по темата на блога.

ЗАПОВЯДАЙ! СТАНИ АВТОР!

КОНСТИТУЦИЯ

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.
(5) Работниците и служителите имат право на здравословни и безопасни условия на труд, на минимално трудово възнаграждение и на заплащане, съответстващо на извършената работа, както и на почивка и отпуск, при условия и по ред, определени със закон.

ЕВРОПЕЙСКА ХАРТА

ЕВРОПЕЙСКА ХАРТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Член 31

Справедливи и равни условия на труд

1. Всеки работник има право на условия на труд, които опазват неговото здраве и сигурност и зачитат достойнството му.

КТ

КОДЕКС НА ТРУДА
Чл. 126.
(Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При изпълнение на работата, за която се е уговорил, работникът или служителят е длъжен:
6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) да спазва правилата за здравословни и безопасни условия на труд;
Чл. 127.
(1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 127, доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работодателят е длъжен да осигури на работника или служителя нормални условия за изпълнение на работата по трудовото правоотношение, за която се е уговорил, като му осигури:
3. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) здравословни и безопасни условия за труд;

ЗЗБУТ

ЗАКОН ЗА ЗДРАВОСЛОВНИТЕ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД
Чл. 4.
(Изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) (1) Работодателят е длъжен да осигурява здравословни и безопасни условия на труд на работещите, като прилага необходимите мерки, включително:

1. превенция на професионалните рискове;

2. предоставяне на информация и обучение;

3. осигуряване на необходимата организация и средства.

(2) Работодателят съобразява мерките по ал. 1 с променящите се обстоятелства с цел подобряване на съществуващото положение.

(3) Работодателят прилага мерките по ал. 1, като осигурява основните принципи на превенция:

1. избягване на рисковете;

2. оценка на рисковете, които не могат да бъдат избегнати;

3. ограничаване на рисковете при източника на възникването им;

4. приспособяване на работата към работещия, особено по отношение на проектирането на работните места, избора на работното оборудване, на работните и производствените методи, с цел облекчаване или премахване на монотонната работа, работата с наложен ритъм, както и за намаляване на въздействието им върху здравето на работещия;

5. привеждане в съответствие с техническия прогрес;

6. замяна на опасното с безопасно или по-малко опасно;

7. обозначаване на съществуващи опасности и източници на вредни за здравето и безопасността фактори;

8. прилагане на последователна цялостна политика за превенция, обхващаща технологията, организацията на работа, условията на труд, социалните взаимоотношения и въздействието на елементите на работната среда и трудовия процес;

9. използване на колективните средства за защита с предимство пред личните предпазни средства;

10. даване на съответни инструкции на работещите.

Чл. 14. (1) (Доп. - ДВ, бр. 76 от 2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) Юридическите и физическите лица, които самостоятелно наемат работещи, юридическите и физическите лица, които ползват работещи, предоставени им от предприятие, което осигурява временна заетост, както и лицата, които за своя сметка работят сами или в съдружие с други, са длъжни да осигурят здравословни и безопасни условия на труд във всички случаи, свързани с работата, както на работещите, така и на всички останали лица, които по друг повод се намират във или в близост до работните помещения, площадки или места.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) Лицата по ал. 1 носят отговорност за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд независимо от задълженията на работещите по този закон, както и от това дали тази дейност се осъществява от техни органи или е възложена на други компетентни служби или лица.

(3) Задълженията по ал. 1 важат и при организирането и провеждането на обучение във всички видове учебни заведения, организации и звена за повишаване на професионалната квалификация.

Чл. 33. Всеки работещ е длъжен да се грижи за здравето и безопасността си, както и за здравето и безопасността и на другите лица, пряко засегнати от неговата дейност, в съответствие с квалификацията му и дадените от работодателя инструкции.
Чл. 34. (1) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) Работещите в съответствие със своята квалификация и дадените им инструкции са длъжни:

1. да използват правилно машините, апаратите, инструментите, опасните вещества и материали, транспортните средства и другото работно оборудване;

2. (доп. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) да използват правилно дадените им лични предпазни средства и специално работно облекло и след употреба да ги връщат на съответното място за съхранение;

3. (изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) да използват правилно и по предназначение и да не отстраняват, прекъсват, изключват или променят самоволно средствата за колективна защита и предпазните устройства, с които са оборудвани машините, апаратите, инструментите, предприятието или сградата;

4. да информират незабавно работодателя или съответните длъжностни лица за всяка възникнала обстановка при работа, която може да представлява непосредствена опасност за тяхното здраве и за всички неизправности в средствата за колективна защита;

5. (изм. и доп. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) да съдействат на работодателя, на съответните длъжностни лица и/или на представителите на работещите по безопасност и здраве при работа при изпълнението на мероприятията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и на предписанията, дадени от контролните органи.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) Всеки работещ, който временно отстрани средство за защита или сигнализация при извършване на ремонт, монтаж, профилактика и други, е длъжен да го възстанови незабавно или да предприеме други защитни мерки със същата ефективност.

вторник, 22 март 2011 г.

КЪДЕ СМЕ НИЕ?... САМОСТОЯТЕЛЕН ОДИТ ПО ЗБУТ - 1.

Във вчерашна публикация в блога ви предложих система за самооценка на съответствието на фирма или предприятие на изискванията на основните нормативни документи, касаещи въпросите на трудовото законодателство. В голямата си част въпросите са разработени от Служба по трудова медицина „Медикоинженеринг” като въпросник за оценяване на съответствието за фирми сертифицирани, или на които предстои сертифициране по международно приетата система OHSAS 18001:2007 на основата на британския стандарт,но дават възможност за самооценка на всяка една фирма, най-вече за да се избегнат конфликтите с инспекторите по труда. В следващите публикации ще се постарая да ви предложа коментари за изискванията на всеки от въпросите на базата на моята практика.
Декларирана ли е дейността на фирмата в Д ”ОИТ”, съгласно чл.15 от ЗЗБУТ? Нормативното изискване за деклариране да дейността е установено в чл. 15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд и в НАРЕДБА № 3 на МТСП за формата, съдържанието, реда и начина за подаване и съхраняване на декларацията по чл. 15, ал. 1 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд. На официалния сайт на Изпълнител на агенция „Главна инспекция по труда” могат да се намерят указания и да се изтегли специализирания софтуер за попълване и подаване на декларации. На специализирания сайт за безопасност и здраве при работа „Отговори инфо – безопасност и здраве при работа”, междувпрочем който работещите в областта на безопасността и здравето трябва да ползват като настолна книга, госпожа Деяна Илиева е разработила материали, които детайлно осветляват проблема и е безсмислено да се повтаряме.
Заверена ли е ревизионна книга за вписване на констатациите и предписанията на контролните органи съгласно чл.408 от КТ?
Нормативните изисквания за ревизионната книга са въведени в чл. 408 от Кодекса на труда. Важно е да се съобразим с изискването ревизионни книги да има не само в основното седалище на фирмата, но и във всички нейни поделения, обекти, цехове и площадки, където се извършва дейността. Ревизионните книги се заверяват в териториалните Дирекции „Инспекция по труда”. Законодателят е предвидил възможност ревизионните книги да се заверяват в инспекцията по седалището на фирмата, или по седалищата на клоновете и площадките където се извършва дейността. Примерно фирма със седалище в Русе може да завери книги за клоновете си в Пловдив, Варна и София. Ако прецени може да завери във Пловдив книга за седалището си в същия град.
Какво представляват ревизионните книги?
В магазинната мрежа са отпечатени специални образци. Нищо не пречи обаче да се ползва обикновена тетрадка. Книгите се прономероват, прошнуроват и подпечатват с печата на фирмата и се занасят в съответната инспекция по труда където се заверяват с печат и входящ номер. Така подготвената ревизионна книга се предоставя на инспекторите от инспекциите по труда при проверки. В книгите се вписват проверките и към тях се прикрепват направените протоколи с предписания.
Има ли назначено или определено със заповед едно или повече длъжностни лица с подходящо образование и квалификация за организиране на изпълнението на дейности, свързани със защитата от професионалните рискове и превенция на тези рискове, съгласно чл. 24 от ЗЗБУТ?
Съгласно изискванията на чл. 24 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд всеки един работодател е длъжен съобразно дейността на фирмата, естеството на работата и характера на професионалния риск да назначи или определи едно или повече длъжностни лица с подходящо образование и квалификация или да създаде специализирана служба. Функциите и задачите на тези лица или служби са регламентирани от МТСП в специална Наредба № 3 от 27.07.1998 г. за функциите и задачите на длъжностните лица и на специализираните служби в предприятията за организиране изпълнението на дейностите, свързани със защитата и профилактиката на професионалните рискове.
За малките и средни предприятия с минимална по обем дейност, и то при дейности и производства с незначителен или ограничен риск, където не съществуват тежки производства и не се експлоатира сложно и опасно производствено оборудване работодателят може да сключи договори с юридически и физически лица за осъществяване на специализираната дейност по безопасност и здраве при работа, най-вече Служби по трудова медицина, който предлагат тази услуга. Като пример могат да се посочат сферите на консултантските дейности, търговията и услугите. Този модел е неприложим за производства и дейности с висок производствен риск, и в такива , в които в производственото оборудване са включени машини създаващи риск, съоръжения и инсталации с повишена опасност, там, където се използват и произвеждат опасни химически агенти, канцерогени и мутагени, в строителството, енергетиката, мините, транспорта, машиностроенито и обработката на метали. В тези предприятия е необходимо наличието на длъжностно лице по безопасност и здраве, което да организира ежедневно мероприятията по ЗБУТ. Да направлява процесите по постоянната оценка на риска и мерките за неготовото минимизиране, да организира и участва при изготвянето на вътрешните правила за безопасност и здраве, да организира дейностите по използване на колективните мероприятия за защита и използването на личните предпазни средства. И най-важното - да осъществява превенцията. Да осъществява правомощията си за контрол от името на работодателя.
Определени ли са писмено длъжностни лица в предприятието, в неговите поделения, обекти и работни площадки, които да представляват работодателя пред контролните органи на инспекцията по труда, съгласно чл.403а ал.2 от КТ?
Във фирми и предприятия със сложна организационна и производствена структура, като производството е съсредоточено на места извън основното седалище на фирмата с изменението на кодекса на труда от 2010г. (чл . 403 ал.2) работодателите са длъжни с писмена заповед да определят длъжностни лица, които писмено да го представляват пред контролните органи. За да могат успешно да изпълнят ролята си като представители на работодателя тези длъжностни лица следва да разполагат с информация и да имат при себе си заверени копия от фирмената документация отнасяща се до правилника за вътрешния трудов ред и документи, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа: заповеди за полагане на извънреден труд, за дежурство, за времето на разположение, за установяване на непълно работно време и поименни графици за работа за периода, за който е установено сумирано изчисляване на работното време; списъците на работното, специалното работно облекла и личните предпазни средства; действащи правила и инструкции за безопасност, както и друга информация и документация, свързана с безопасността и здравето при работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар