Публикуването в този блог е достърно за всички, които има какво да споделят

За да побликуваш в този блог изпрати еднократен имейл на stanislavvladimirov1963@abv.bg като заявиш желанието си да публикуваш.
Добрият тон изисква публикациите да бъдат по темата на блога.

ЗАПОВЯДАЙ! СТАНИ АВТОР!

КОНСТИТУЦИЯ

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.
(5) Работниците и служителите имат право на здравословни и безопасни условия на труд, на минимално трудово възнаграждение и на заплащане, съответстващо на извършената работа, както и на почивка и отпуск, при условия и по ред, определени със закон.

ЕВРОПЕЙСКА ХАРТА

ЕВРОПЕЙСКА ХАРТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Член 31

Справедливи и равни условия на труд

1. Всеки работник има право на условия на труд, които опазват неговото здраве и сигурност и зачитат достойнството му.

КТ

КОДЕКС НА ТРУДА
Чл. 126.
(Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При изпълнение на работата, за която се е уговорил, работникът или служителят е длъжен:
6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) да спазва правилата за здравословни и безопасни условия на труд;
Чл. 127.
(1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 127, доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работодателят е длъжен да осигури на работника или служителя нормални условия за изпълнение на работата по трудовото правоотношение, за която се е уговорил, като му осигури:
3. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) здравословни и безопасни условия за труд;

ЗЗБУТ

ЗАКОН ЗА ЗДРАВОСЛОВНИТЕ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД
Чл. 4.
(Изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) (1) Работодателят е длъжен да осигурява здравословни и безопасни условия на труд на работещите, като прилага необходимите мерки, включително:

1. превенция на професионалните рискове;

2. предоставяне на информация и обучение;

3. осигуряване на необходимата организация и средства.

(2) Работодателят съобразява мерките по ал. 1 с променящите се обстоятелства с цел подобряване на съществуващото положение.

(3) Работодателят прилага мерките по ал. 1, като осигурява основните принципи на превенция:

1. избягване на рисковете;

2. оценка на рисковете, които не могат да бъдат избегнати;

3. ограничаване на рисковете при източника на възникването им;

4. приспособяване на работата към работещия, особено по отношение на проектирането на работните места, избора на работното оборудване, на работните и производствените методи, с цел облекчаване или премахване на монотонната работа, работата с наложен ритъм, както и за намаляване на въздействието им върху здравето на работещия;

5. привеждане в съответствие с техническия прогрес;

6. замяна на опасното с безопасно или по-малко опасно;

7. обозначаване на съществуващи опасности и източници на вредни за здравето и безопасността фактори;

8. прилагане на последователна цялостна политика за превенция, обхващаща технологията, организацията на работа, условията на труд, социалните взаимоотношения и въздействието на елементите на работната среда и трудовия процес;

9. използване на колективните средства за защита с предимство пред личните предпазни средства;

10. даване на съответни инструкции на работещите.

Чл. 14. (1) (Доп. - ДВ, бр. 76 от 2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) Юридическите и физическите лица, които самостоятелно наемат работещи, юридическите и физическите лица, които ползват работещи, предоставени им от предприятие, което осигурява временна заетост, както и лицата, които за своя сметка работят сами или в съдружие с други, са длъжни да осигурят здравословни и безопасни условия на труд във всички случаи, свързани с работата, както на работещите, така и на всички останали лица, които по друг повод се намират във или в близост до работните помещения, площадки или места.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) Лицата по ал. 1 носят отговорност за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд независимо от задълженията на работещите по този закон, както и от това дали тази дейност се осъществява от техни органи или е възложена на други компетентни служби или лица.

(3) Задълженията по ал. 1 важат и при организирането и провеждането на обучение във всички видове учебни заведения, организации и звена за повишаване на професионалната квалификация.

Чл. 33. Всеки работещ е длъжен да се грижи за здравето и безопасността си, както и за здравето и безопасността и на другите лица, пряко засегнати от неговата дейност, в съответствие с квалификацията му и дадените от работодателя инструкции.
Чл. 34. (1) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) Работещите в съответствие със своята квалификация и дадените им инструкции са длъжни:

1. да използват правилно машините, апаратите, инструментите, опасните вещества и материали, транспортните средства и другото работно оборудване;

2. (доп. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) да използват правилно дадените им лични предпазни средства и специално работно облекло и след употреба да ги връщат на съответното място за съхранение;

3. (изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) да използват правилно и по предназначение и да не отстраняват, прекъсват, изключват или променят самоволно средствата за колективна защита и предпазните устройства, с които са оборудвани машините, апаратите, инструментите, предприятието или сградата;

4. да информират незабавно работодателя или съответните длъжностни лица за всяка възникнала обстановка при работа, която може да представлява непосредствена опасност за тяхното здраве и за всички неизправности в средствата за колективна защита;

5. (изм. и доп. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) да съдействат на работодателя, на съответните длъжностни лица и/или на представителите на работещите по безопасност и здраве при работа при изпълнението на мероприятията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и на предписанията, дадени от контролните органи.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) Всеки работещ, който временно отстрани средство за защита или сигнализация при извършване на ремонт, монтаж, профилактика и други, е длъжен да го възстанови незабавно или да предприеме други защитни мерки със същата ефективност.

сряда, 23 март 2011 г.

КЪДЕ СМЕ НИЕ?... САМОСТОЯТЕЛЕН ОДИТ ПО ЗБУТ - 2.

В тази публикация продължавам коментарните бележки по въпросите за самостоятелен одит по здравословни и безопасни условия на труд.
Има ли утвърден (издаден) правилник за вътрешния трудов ред, след проведени предварителни консултации с представителите на работниците и служителите по чл. 7 от КТ, съгласно чл. 181 от КТ?
Съгласно императивните разпоредби на чл.181 от Кодекса на труда, всеки един работодател е длъжен да изработи Правилник за вътрешния трудов ред. В алинея 2 на същия член е указано, че Правилника за вътрещния трудов ред се утвърждава след консултации с представителите на работниците и служителите съгласно чл.7 от КТ. Правилникът за вътрешния трудов ред e вътрешен за предприятието документ, който следва да съдържа подробно специфичните права и задължения на работниците и служителите и на работодателя, произтичащи от трудовите правоотношения, в които се намират. Освен това този документ трябва да съдържа и конкретните особености. Работодателят е задължен да доведе до знанието на работещите в предприятието съдържанието на правилата за вътрешния трудов ред и в този смисъл, макар да няма изрично изискване за това, Правилникът за вътрешния трудов ред се изготвя в писмена форма. Този вътрешен акт не може да противоречи на императивните разпоредби, установени с действащото българско законодателство и на постигнатите с колективния трудов договор условия. В кодекса на труда са регламентирани минималните гаранции за работниците и служителите, с които работодателят е длъжен да се съобразява и тази специфична защита не може да бъде избегната чрез разпоредбите на Правилника за вътрешния трудов ред. Приема се, че разпоредбите на този вътрешен за „предприятието" акт имат нормативен характер, т. е. представляват общи правила за поведение.според естеството на дейността, която предприятието осъществява. Правилникът за вътрешния трудов ред съдържа клаузи относно начина, по който е структурирана организацията на труда - почивките по време на работа, редът за отчитане на работното време, времето на задължително присъствие в предприятието, ако е уговорено променливо работно време, времето за хранене на работниците и служителите в производства с непрекъсваем процес на работа и в предприятия, в които се работи непрекъснато и други въпроси, свързани с работното време и организацията на работа в предприятието. в Правилника за вътрешния трудов ред трябва бъдат уредени:
- всички въпроси, свързани с работно време, работа на смени, ползване на почивки - чл.139, ал.1, чл.141, ал.3, чл.139, ал.2, чл. 151, ал.3 от КТ
- вътрешната организация на работа в предприятието, която включва начина на работа и функциите на отделните поделения (отдели, дирекции и др.), на осъществяването на комуникация и взаимодействие между отделните звена;
- начина на приемане на различни правила за работа: технически и технологични правила, режим на противопожарна безопасност, правила за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд и т. н.;
- правилата за съхраняване и експлоатация на повереното на работниците/ служителите имущество;
- правилата за съгласуването на работните процеси и оказването на съдействие на другите работници и служители;
- допълнителни трудови задължения - чл. 187, т. 10 КТ и други.
Изменение и допълнение на Правилника за вътрешния трудов ред може да се осъществи, ако в него е предвидена такава възможност, като за измененията и допълненията следва да се спази реда и процедурата по приемането му, т.е след съгласуване на измененията и допълненията с представителите на синдикалните организации в предприятието и с представителите на работниците и служителите.
По материали на econ.bg
Примерни варианти на Правилник за вътрешния трудов ред могат да се намерят на страницата на Отговори инфо.
Приети ли са ли са правила за организацията на работната заплата?
Организацията на работната заплата в предприятията се регламентира във вътрешни правила за работната заплата, които са вътрешен акт на предприятието по смисъла на чл. 37 от Кодекса на труда. Нормативната основа за разработване на Вътрешни правила за организация на работната заплата се намира в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата приета с ПМС № 4 от 17 януари 2007 г.
Вътрешните правила за работната заплата се утвърждават от работодателя и не могат да противоречат на нормативните актове и на условията, договорени в колективния трудов договор.
Във вътрешните правила за работната заплата задължително се включват:
- общи положения за организацията на работната заплата в предприятието;
- определяне и разпределение на средствата за работна заплата;
- определяне на минимални стойности или на диапазони на основните заплати по длъжностни нива;
- редът и начинът за определяне и изменение на допълнителните трудови възнаграждения.
Във вътрешните правила за работната заплата могат да се включват и:
- системи и методи за оценка на работните места и на длъжностите;
- групиране на длъжностите по длъжностни нива и квалификационно-образователни изисквания;
- правила и процедури за определяне и изменение на основните работни заплати;
- правила и процедури за оценяване на трудовото изпълнение;
- системи на заплащане на труда;
- правила и процедури за определяне на индивидуалните работни заплати;
- редът за събиране, обработване, съхраняване и използване на информация и документи, необходими за изчисляване на полагащите се брутни и нетни трудови възнаграждения;
- редът и начинът за изплащане на работната заплата.
Вътрешните правила като вътрешен акт на предприятието следва да бъдат приети и утвърдени. Непредставянето на вътрешни правила се характеризира като нарушение на трудовото законодателство и се санкционира съгласно чл. 414 от КТ.
Издадена ли е заповед за регламентиране на работното време, съгласно чл.139 от КТ?
Въпреки раздела за организация на работното време в Правилника за вътрешния трудов ред е целесъобразно в предприятия и фирми със специфична дейност и особено там където се работи на сумирано изчисляване на работното време, полага се нощен труд, дежурства и необходимост от персонал на разположение да се пусне заповед за регламентиране на работното време, в която да се определи началния и крайния час за всяко от звената, графиците на персонала на сумирано изчисляване на работното време, технологичните режими на труд и почивка и други специфични въпроси
Налични ли са във всички обекти и работни площадки: екземпляр от Правилника за вътрешния трудов ред и документи, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа, съгласно чл.403а ал.1 от КТ?
Копия от Правилника за вътрешния трудов ред, Вътрешните правила за организация на работната заплата, технически и технологични правила и инструкции, такива, касаещи здравословните и безопасни условия на труд, предписания, заповеди и др. Следва да бъдат на разположение във филиалите, поделенията, цеховете и работните площадки на фирмата, които да се предоставят при поискване на контролните органи от инспекциите по труда.
Заведена ли е специална книга за отчитане удължаването, съответно компенсирането на работното време, съгласно чл.136а от КТ?
Правната норма за удължаване на работното време се съдържа в чл . 136 а от КТ и Наредба за работното време, почивките и отпуските ДВ бр3/1987г. последно изменена ДВ бр. 1 от 2007г. Удължаване на работното време по чл. 136а КТ се извършва с писмена заповед на работодателя за всеки отделен случай, издадена не по-късно от 3 работни дни преди датата на удължаването, като за издадената заповед незабавно се уведомяват работниците и служителите, за които тя се отнася. В заповедта се определят началната и крайната дата на удължаването, звената и работните места, за които тя се отнася. В срок 2 работни дни от издаването на заповедта по ал. 1 работодателят уведомява за това съответната инспекция по труда. Работодателите са длъжни да водят специална книга за отчитане удължаването и компенсирането на работното време, в която се записват:
- номерът на заповедта за удължаване на работното време;
- данни за проведените консултации с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 КТ;
- трите имена на работника или служителя;
- денят и времето на удължаване;
- продължителността на периода на удължаване;
- началната и крайната дата на периода на удължаване;
- номерът на заповедта за компенсиране и номерът на уведомителното писмо до инспекцията по труда.
Когато в предприятието е въведена автоматизирана система за обработка на информацията за работните заплати и управлението на персонала, в специалната книга се вписват само номерата на заповедите за удължаването и компенсирането на работното време, ако другите данни са включени в тази система.
Работодателят определя със заповед длъжностното лице, което вписва в специалната книга за отчитане удължаването и компенсирането на работното време.
Съгласието за работа при условията на удължено работно време от майките с деца до 6-годишна възраст, от майки, които се грижат за деца с увреждания независимо от възрастта им, от трудоустроените, ако това не се отразява неблагоприятно на здравето им съгласно заключение на здравните органи, и от учащите се без откъсване от производството се дава в писмена форма за всеки отделен случай.
Специалната книга се води във фирмата независимо от това дали се налага удължаване на работното време и същата се предоставя на органите от инспекциите по труда.
Заведена ли е специална книга за отчитане на полагания извънреден труд, съгл. чл.149 от КТ?
Съгласно изискванията на чл. 149 от КТ и Наредба за работното време, почивките и отпуските ДВ бр3/1987г. последно изменена ДВ бр. 1 от 2007г всеки работодател е длъжен да води специална книга за извънредния труд. В специалната книга за отчитане на извънредния труд се посочват:
- трите имена на работника и служителя;
- номерът на заповедта за полагане на извънреден труд;
- денят и часът на започване и завършване на работата;
- размерът на трудовото възнаграждение изплатено на работника и служителя за - положения от него извънреден труд;
деня, определен за почивка.
Специалната книга се води във фирмата независимо от това дали се полага извънреден труд и същата се предоставя на органите от инспекциите по труда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар