Публикуването в този блог е достърно за всички, които има какво да споделят

За да побликуваш в този блог изпрати еднократен имейл на stanislavvladimirov1963@abv.bg като заявиш желанието си да публикуваш.
Добрият тон изисква публикациите да бъдат по темата на блога.

ЗАПОВЯДАЙ! СТАНИ АВТОР!

КОНСТИТУЦИЯ

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.
(5) Работниците и служителите имат право на здравословни и безопасни условия на труд, на минимално трудово възнаграждение и на заплащане, съответстващо на извършената работа, както и на почивка и отпуск, при условия и по ред, определени със закон.

ЕВРОПЕЙСКА ХАРТА

ЕВРОПЕЙСКА ХАРТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Член 31

Справедливи и равни условия на труд

1. Всеки работник има право на условия на труд, които опазват неговото здраве и сигурност и зачитат достойнството му.

КТ

КОДЕКС НА ТРУДА
Чл. 126.
(Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При изпълнение на работата, за която се е уговорил, работникът или служителят е длъжен:
6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) да спазва правилата за здравословни и безопасни условия на труд;
Чл. 127.
(1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 127, доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работодателят е длъжен да осигури на работника или служителя нормални условия за изпълнение на работата по трудовото правоотношение, за която се е уговорил, като му осигури:
3. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) здравословни и безопасни условия за труд;

ЗЗБУТ

ЗАКОН ЗА ЗДРАВОСЛОВНИТЕ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД
Чл. 4.
(Изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) (1) Работодателят е длъжен да осигурява здравословни и безопасни условия на труд на работещите, като прилага необходимите мерки, включително:

1. превенция на професионалните рискове;

2. предоставяне на информация и обучение;

3. осигуряване на необходимата организация и средства.

(2) Работодателят съобразява мерките по ал. 1 с променящите се обстоятелства с цел подобряване на съществуващото положение.

(3) Работодателят прилага мерките по ал. 1, като осигурява основните принципи на превенция:

1. избягване на рисковете;

2. оценка на рисковете, които не могат да бъдат избегнати;

3. ограничаване на рисковете при източника на възникването им;

4. приспособяване на работата към работещия, особено по отношение на проектирането на работните места, избора на работното оборудване, на работните и производствените методи, с цел облекчаване или премахване на монотонната работа, работата с наложен ритъм, както и за намаляване на въздействието им върху здравето на работещия;

5. привеждане в съответствие с техническия прогрес;

6. замяна на опасното с безопасно или по-малко опасно;

7. обозначаване на съществуващи опасности и източници на вредни за здравето и безопасността фактори;

8. прилагане на последователна цялостна политика за превенция, обхващаща технологията, организацията на работа, условията на труд, социалните взаимоотношения и въздействието на елементите на работната среда и трудовия процес;

9. използване на колективните средства за защита с предимство пред личните предпазни средства;

10. даване на съответни инструкции на работещите.

Чл. 14. (1) (Доп. - ДВ, бр. 76 от 2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) Юридическите и физическите лица, които самостоятелно наемат работещи, юридическите и физическите лица, които ползват работещи, предоставени им от предприятие, което осигурява временна заетост, както и лицата, които за своя сметка работят сами или в съдружие с други, са длъжни да осигурят здравословни и безопасни условия на труд във всички случаи, свързани с работата, както на работещите, така и на всички останали лица, които по друг повод се намират във или в близост до работните помещения, площадки или места.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) Лицата по ал. 1 носят отговорност за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд независимо от задълженията на работещите по този закон, както и от това дали тази дейност се осъществява от техни органи или е възложена на други компетентни служби или лица.

(3) Задълженията по ал. 1 важат и при организирането и провеждането на обучение във всички видове учебни заведения, организации и звена за повишаване на професионалната квалификация.

Чл. 33. Всеки работещ е длъжен да се грижи за здравето и безопасността си, както и за здравето и безопасността и на другите лица, пряко засегнати от неговата дейност, в съответствие с квалификацията му и дадените от работодателя инструкции.
Чл. 34. (1) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) Работещите в съответствие със своята квалификация и дадените им инструкции са длъжни:

1. да използват правилно машините, апаратите, инструментите, опасните вещества и материали, транспортните средства и другото работно оборудване;

2. (доп. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) да използват правилно дадените им лични предпазни средства и специално работно облекло и след употреба да ги връщат на съответното място за съхранение;

3. (изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) да използват правилно и по предназначение и да не отстраняват, прекъсват, изключват или променят самоволно средствата за колективна защита и предпазните устройства, с които са оборудвани машините, апаратите, инструментите, предприятието или сградата;

4. да информират незабавно работодателя или съответните длъжностни лица за всяка възникнала обстановка при работа, която може да представлява непосредствена опасност за тяхното здраве и за всички неизправности в средствата за колективна защита;

5. (изм. и доп. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) да съдействат на работодателя, на съответните длъжностни лица и/или на представителите на работещите по безопасност и здраве при работа при изпълнението на мероприятията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и на предписанията, дадени от контролните органи.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) Всеки работещ, който временно отстрани средство за защита или сигнализация при извършване на ремонт, монтаж, профилактика и други, е длъжен да го възстанови незабавно или да предприеме други защитни мерки със същата ефективност.

понеделник, 28 март 2011 г.

КЪДЕ СМЕ НИЕ?... САМОСТОЯТЕЛЕН ОДИТ ПО ЗБУТ - 3.

Трудовите договори, сключени с работниците и служителите съдържат ли всички реквизити посочени в чл.66 от КТ?
Трудовият договор е съглашение между едно лице, носител на работна сила и друго лице или неперсонифицирано образувание, по силата на което носителят нhttp://www.blogger.com/img/blank.gifа работната http://www.blogger.com/img/blank.gifсила се задължава да предоставя работна сила при спазване на определена дисциплина, а другото лице - да осигурява условия за извършването на работата и да плаща възнаграждение.
Правната уредба на трудовия договор, като основание за възникване на индивидуалното трудово правоотношение се съдържа в Глава Пета, Раздел Първи от КТ. Освен тази изчерпателна уредба въпросите на трудовото договаряне са регламентирани и в Наредба № 4. за документите, които са необходими за сключване на трудов договор и Наредба №5 от 29.12.2002 год. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 4 от Кодекса на труда . Материята за трудовите договори е твърде специфична. За справки препоръчвам сайта „Кафенето за юристи – LawsBG”

Осигурена ли е длъжностна характеристика, екземпляр от която се връчва на работника или служителя при сключване на трудовия договор срещу подпис и се отбелязва датата на връчването съгл. изискванията на чл.127, ал.4 от КТ?
Длъжностната характеристика представлява кратко описание на трудовите задължения за определена длъжност в стопанските субекти. Тя се връчва на работниците или служителите в деня на започване на работа, като подписан от работника екземпляр трябва да се намира в трудовото му досие.
Добрата длъжностна характеристика, която няма да събира прахта, а ще бъде действащ регулатор в трудовите отнашения би следвало да има минимум следните реквизити:
-Наименование на длъжността ( по НКПД 2011);
-код на длъжността (по НКПД 2011;
-описание да длъжността с два елеметта, първият от които да дава обобщено описание на работата, която извършва изпълнителя на длъжността и вторият - трудови задачи и задължения, характеризиращи съдържанието на длъжността;
-подчиненост, връзки и взаимодействия, където следва да бъдат описани административната, функционалната и оперативна подчиненост на длъжността в предприятието, както връзките и взаимодействията с други длъжности, клонове и отдели на предприятието;
- отговорности на длъжността в няколко аспекта - материални и финансови (по опазване активите на фирмата), по безопасността на труда, по опазване здравето и работоспособността на другите, по опазване на фирмената тайна и поверителната информация, за резултатите от трудовата дейност;
-условия на труд и производствена среда със специфични условия на труд, режим на труд и почивка, работно и униформено облекло и лични предпазни средства;
-система на работната заплата;
-изисквания за заемане на длъжността, в които да се посочат постижения на изпълнителя (вид и равнище на образованието,трудов опит, специални умения, поведенчески характеристики - комуникативност, умение за работа в екип, управленски умения, личностни изисквания към изпълнителя (задължителни и препоръчителни), основни нормативни актове, които трябва да познава лицето, заемащо длъжността ( за длъжността и по здраве и безопасност при работа.
Води ли се дневник за издаваните от работодателя трудови книжки, съгласно чл.1, ал.5 от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж и предаване на трудовите книжки на срещу подпис на работниците и служителите при прекратяване на трудовия договор съгласно чл. 6, ал. 2 НТКТС? Трудовите книжки на работници и служители, които постъпват на работа за първи път издават ли се само след попълване на декларация съгл. Чл 348 ал.2 от КТ?
Всички фирми, предприятия и организации са длъжни да водят специален дневник за издаване на трудовите книжки, в който трябва да е осигурена възможността за записване на следните данни:
-Пореден № (записва се и в трудовата книжка);
-дата на издаването;
-трите имена, дата и място на раждане, единният граждански номер на работника или служителя;
- дата и подпис на работника или служителя при получаване на трудовата книжка.
Работодателят, издава трудова книжка само и единствено на работници, които постъпват за първи път на работа и то след попълнена декларация от постъпващия. Във всички останали случаи на изгубени или унищожени трудови книжки, дубликати се издават от инспекциите по труда. Препоръчително е в дневниците да се записва и получаването на трудовите книжки от работниците и служителите при прекратяване на трудовото правоотношение.

Досиетата на работещите окомплектовани ли са и съдържат ли следния минимум документи
- трудов договор, допълнителни споразумения за изменение на трудов договор;
- справка за регистрацията на договора и споразумения в НАП;
- свидетелства за образование и квалификация;
- подписан екземпляр от длъжностната характеристика с отбелязана дата на връчването
- карта за проведен предварителен медицински преглед;
- декларация за постъпване на работа за първи път (за постъпващи първи път, на които се издават трудови книжки);
- разрешения от Дирекция „Областна инспекция по труда” (за лица ненавършили 18 години);
- заключение за пригодност от СТМ след първоначален и периодични профилактични прегледи;
- служебна бележка за проведен начален инструктаж за безопасност при работа;
- протоколи за проведено обучение по безопасност при работа, електробезопасност и други проведени обучения;
- молби, заявления и заповеди, касаещи трудовоправни въпроси по време на трудовия стаж?
В трудовите досиета на работниците и служителите следва да се съдържат минимум горните документи, които инспекторите по труда да откриват при проверки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар